НачалоНовини 2017/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.07.2017 - Горските инспектори от РДГ-София са съставили 6 акта по Закона за горите за седмица

Горските инспектори от Регионална дирекция по горите (РДГ) – София са съставили 6 акта за установени административни  нарушения  и 9 констативни протокола по Закона за горите през изминалата седмица.

Проверяващите са извършили 244 проверки по спазването на приложимата нормативна уредба в териториалния обхват на дирекцията. Горските служителите са проверили 135 моторни превозни средства, транспортиращи дървесина, 58 обекти за складиране, преработка и експедиране на дървесина, 28 обекти за добив на дървесина и 23 физически лица. 

На 27.06.2017 г. и на 28.06.2017 г. инспекторите от РДГ-София са извършили проверки в обект за добив на дървесина, включващ подотдели 306 „и” и 308 „к”, горски територии, държавна собственост, стопанисвани от ТП Държавно горско стопанство - Ихтиман, землище гр. Ихтиман. При извършената проверка е установено, че за подотделите има издадени позволителни за сеч, като в същите е имало отсечени дървета от дървесен вид зимен дъб, немаркирани с контролна горска марка, с общ обем 13 куб. м. лежаща дървесина. При извършената проверка е установено, че гореописаните подотдели граничат с подотдел 306 „н”, горска територия, общинска собственост, като за същият няма издадено позволително за сеч. При извършената проверка е установено, че в подотдела е извършено маркиране, както и сеч на дървета от дървесен вид зимен дъб, с общ обем 21 куб. м. лежаща маса. За констатираните нарушения предстои съставяне на акт за установено административно нарушение. 

На 29.06.2017 г. и на 30.06.2017 г. служителите от РДГ-София са извършили проверки в териториалния обхват на РДГ-Пазарджик. Проверени са били общо 5 обекта за складиране, преработка и експедиране на дървесина, 1 обект за добив на дървесина и 3 моторни превозни средства, транспортиращи дървесина.  В 3 от обектите за складиране на дървесина са установени нарушения, за които са  съставени са 3 акта. При 2 от превозните средства, транспортиращи дървесина, са констатирани нарушения, за които горските инспектори са издали констативен протокол с разпореждане за съставяне на 3 акта от служителите на РДГ-Пазарджик. 

Миналата седмица горските инспектори от РДГ-София са извършили и съвместни проверки със служители на МВР, при които не са установени нарушения по Закона за горите и приложимата нормативна уредба.