НачалоНовини 2018/09Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

17.09.2018 - Проведе се Петата работна среща на Междуведомствената експертна работна група по проект BIO4ECO

В периода 13.09 – 14.09.2018 г. в к.к. Боровец се проведе Петата работна среща на Междуведомствената експертна работна група по проект „Регионални политики за устойчива биоенергия-BIO4ECO“. Форумът е организиран от Изпълнителна Агенция по горите, партньор по проект „Регионални политики за устойчива биоенергия - BIO4ECO“ по програма ИНТЕРРЕГ Европа на Европейския съюз. Водещ партньор по проекта е Горският технологичен център на Каталуния, Испания в партньорство с още 7 държави и 9 институции и организации. 

На работната среща бяха представени одобрения Национален план за действие за енергия от горска биомаса, 2018 – 2027 г., правилата за мониторинг на изпълнението му и възможностите за неговото популяризиране. Участниците се обединиха около идеята, че с изпълнението на заложените в стратегическата част мерки и дейности и стартиране процеса на смяна на горивата от изкопаеми към възобновяеми, както и от  нискоефективни и индивидуални, към високоефективни, многофамилни инсталации на горскодървесна биомаса, ще се постигне, от една страна намаляване на количеството на употребяваната дървесина, а от друга страна намаляване на емисиите на парникови газове и финни прахови частици в атмосферата. На срещата бе представен и Проект на Световна банка за Национална стратегическа програма за управление на качеството на атмосферния въздух /2018-2024/, свързан с разработване на мерки за преодоляване на наказателна процедура срещу България, като бяха обсъдени ролята и възможностите на Националния план за ограничаване на замърсяването.

В дискусионен режим бяха уточнени конкретни институции и организации на национално, регионално и местно ниво с които в близко бъдеще да бъдат проведени работни срещи с цел уточняване на възможности за въвеждане на стимули и финансиране изпълнението на приоритетите, мерките и действията на Националния план за енергия от горска биомаса, 2018 – 2027 г. 

В дискусията се включиха представители на заинтересовани страни, членове на Междуведомствената експертна работна група по проекта, в т.ч на държавни и общински администрации, представители на бизнеса, други юридически и физически лица, представители на Екипа по управление и изпълнение на проекта и др.