НачалоНовини 2019/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

21.03.2019 - Над 40 деца от III ОУ „Димитър Благоев“ гр. Шумен отбелязаха Международният ден на гората 21 март

Над 40 деца от III ОУ „Димитър Благоев“ гр. Шумен отбелязаха  Международният ден на гората 21 март по забавен начин. Сред природата на шуменското плато експерти от Регионалното управление по горите и Дирекцията на природен парк „Шуменско плато“ отговориха на въпросите на учениците за гората и нейните обитатели. „Горите могат да съществуват без хората, но хората не могат да съществуват без горите. Горите помагат много за пречистването на въздуха, почвата, използват се в строителството, промишлеността“, обясни на малчуганите инж. Антон Дончев. Експертите от дирекцията на природния парк попитаха децата знаят ли как да пазят горите и защо те са толкова важни. Учениците обясниха, че не трябва да се пали огън на забранени места, не трябва да се изхвърлят отпадъци, да се късат цветя и билки и да се унищожават растения и животни.

Пред летния информационен център на Парка децата участваха в забавни игри за разпознаване на различните животински видове, научиха основните правила за опазване на горите. Проведоха се състезания.

21 март е обявен през 2012 година за Международен ден на горите от Организацията на обединените нации. На този ден както в България така и по света се провеждат редица събития, които да насочат общественото внимание към опазването на горите. Тази година мотото на кампанията е „Гори и образование – да се научим да обичаме горите“.