НачалоНовини 2019/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

21.03.2019 - Международен ден на горите в РДГ-Пловдив

Експерти от Регионална дирекция по горите - Пловдив организираха две инициативи свързани с Международния ден на горите - 21 март. Честването премина под мотото „Гори и образование - Да се научим да обичаме горите”. 

Първото мероприятие тях се проведе сред природата в района на защитна местност „Мъртвицата”, с. Поповица, община Садово съвместно с представители на ДГС-Асеновград. Експертите изнесоха обучителни беседи за големия брой екологични функции на горите и тяхното значение за запазване на баланса в биосферата с ученици от ОУ „Георги Сава Раковски” с. Болярци, община Садово. Децата участваха ентусиазирано и в интерактивни игри на открито, показващи взаимовръзките и баланса в горските екосистеми. Те бяха подготвили и изнесоха рецитал, свързан с горите и техните разнообразни обитатели.

Втората инициатива беше с ученици от училище СУ „Св. Константин-Кирил Философ”, гр. Пловдив съвместно с представители на ДЛС-Кричим. В часа по "Околен свят" бе изнесена беседа за това колко е важно да познаваме по-добре горите. Децата получиха като подарък шишарки от морски бор. 

Всички участници получиха интересни книжки с дървесните видове, диворастящите гъби и горските обитатели, които се срещат на територията на Регионална дирекция по горите - Пловдив, материали свързани със защитените природни територии в района и ръчно изработени медальони „Лесовъд за един ден – лесовъд завинаги”.