НачалоНовини 2021/10Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

27.10.2021 - БЮЛЕТИН - ОТ 18 - 24 ОКТОМВРИ 2021 Г.

БЮЛЕТИН ЗА ДЕЙНОСТИТЕ, ИЗВЪРШЕНИ ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА РЕГИОНАЛНИТЕ ДИРЕКЦИИ ПО ГОРИТЕ, МОБИЛНИТЕ ЕКИПИ ОТ СЛУЖИТЕЛИ В ДИРЕКЦИЯ "КОНТРОЛ ПО ОПАЗВАНЕ НА ГОРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ И ЛОВНО СТОПАНСТВО" НА ИАГ, ПРИРОДНИТЕ ПАРКОВЕ, ЛЕСОЗАЩИТНИТЕ И СЕМЕКОНТРОЛНИ СТАНЦИИ ЗА ПЕРИОДА 18 - 24 ОКТОМВРИ 2021 Г.

За периода от 18 до 24 октомври 2021 г. от служителите в регионалните дирекции по горите са извършени общо 6 131 проверки. 

Проверени са 378 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 626 обекта за ползване на дървесина от горските територии (сечища и временни складове), 1776 превозни средства, транспортиращи дървесина, 2025 ловци, 162 риболовци и 1164 физически лица. 

Въз основа на извършените проверки са съставени общо 113 констативни протокола и 157 акта за установени административни нарушения, от които 155 по Закона за горите, един по Закона за лова и опазване на дивеча и един по Закона за рибарството и аквакултурите.   

Задържани са 114,9 пр. куб. м. дърва за огрев, 4 моторни превозни средства, 2 моторни триона и др.

През отчетния седмичен период работиха три мобилни екипа служители в дирекция „Контрол по опазване на горските територии и ловно стопанство “ на ИАГ. Проверки по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча са извършени в района на дейност на регионални дирекции по горите - Берковица, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Стара Загора и София. Проверени са горски територии в обхвата на Северозападно държавно предприятие гр. Враца –ТП „Държавно горско стопанство Враца“, ТП „Държавно горско стопанство Черни Осъм“ и ТП „Държавно горско стопанство Троян“, на Северноцентрално държавно предприятие гр. Габрово – ТП „Държавно горско стопанство Габрово“, на Югозападно държавно предприятие гр. Благоевград – ТП „Държавно горско стопанство Брезник“, ТП „Държавно горско стопанство Ихтиман“ и ТП „Държавно горско стопанство Самоков“, на Южноцентрално държавно предприятие гр. Смолян – ТП „Държавно горско стопанство Алабак“, ТП „Държавно горско стопанство Ракитово“ и ТП „Държавно горско стопанство Селище“, на Югоизточно държавно предприятие гр. Сливен – ТП „Държавно ловно стопанство Мазалат“.        

Извършени са общо 148 проверки, в това число на 10 обекта за добив на дървесина, 9 обекта по чл. 206 от Закона за горите, 49 превозни средства, 68 ловци и 12 физически лица. Съставени са 5 констативни протокола, с предписание за допълнителни проверки и съставяне на актове от РДГ Ловеч и РДГ София.

В Природен парк „Витоша“ през изминалата седмица осиновители и доброволци извършиха редица дейности. Осиновителите на пътеката м. Фонфон – м. Златни мостове „Марш“ ЕАД почистиха канавки и водостоци. Поставиха три аптечки, заредени с медицински  консумативи за първа помощ. Неформална група „Лунатични разходки“ почистиха от паднали и сухи клони осиновената от тях пътека м. Студен кладенец – Иванчов кладенец. Доброволци от Anakatech, организирани от фондация „ЕкоОбщност“ изградиха дървен мост по туристически маршрут м. Дендрариума –м. Игликина поляна. Почистиха пътеката от паднали дървета и клони.

Служителите на Дирекцията на Природен парк „Сините камъни“ извършиха маркировка по „Хайдушката пътека“, както и ремонтни дейности и обновяване на табели, съдържащи информация за Природен парк „Сините камъни“ и някои от защитените растителни видове. Направи се проверка на фотокапаните, поставени на територията на парка за наблюдение на фауната.